Bettie Oomkens uit Wezup zingt mee in de Toorn van Thunaer

De 52-jarige inwoonster van Wezup kijkt uit naar unieke muziek- en theaterproductie

Over iets minder dan een jaar, op woensdag 4 september 2019, vindt de première plaats van de Drentstalige muziek- en theaterproductie De Toorn van Thunaer. In het natuurgebied van landgoed De Klencke wordt het muziekspektakel van het duo Harm Dijkstra uit Sleen en Jan Kruimink uit Oosterhesselen in totaal vijf keer opgevoerd (4 t/m 8 september 2019).

Het lijkt nu nog ver weg, maar toch wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan De Toorn van Thunaer. Een jaar voor de eerste opvoering zijn er al werkgroepen actief voor decor, kleding, pr, educatie, voorzieningen en de horeca. En maar liefst 175 muzikanten, zangers, acteurs en figuranten uit de regio weten inmiddels dat ze straks onderdeel zullen zijn van dit grote evenement. Zweeloo is hierbij met bijna 20 deelnemers prima vertegenwoordigd. Bettie Oomkens (52) uit Wezup is een van hen. We gingen vorige week even bij haar langs. Maar laten we eerst nog even kort in herinnering roepen wat we volgend jaar allemaal bij landgoed De Klencke kunnen verwachten.

De Toorn van Thunaer

We gaan 600 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1419. De Toorn van Thunaer is het verhaal over het verleden van de Klinkenberg, de kunstmatige heuvel bij Gees. En van roofridders die onder aanvoering van hun gewelddadige hoofdman Thunaer hierop een kasteel (motte) willen bouwen. Het is het toneel van monniken en de adellijke familie Klencke naar wie de Klinkenberg vernoemd zou zijn. Er is één gemeenschappelijke noemer: allen worden weggejaagd door boze Geeser boeren. Voor het stuk zijn maar liefst 22 muziekstukken door Harm Dijkstra en Jan Kruimink gecomponeerd.

Bettie Oomkens: het zal mij heel veel plezier opleveren

Ze zingt al vanaf 1998 in het vrouwen popkoor Sounds4You (voorheen Happy Sound) uit Oosterhesselen. Het was dirigent Jan Kruimink die de circa 40 leden van het koor attent maakte op De Toorn van Thunaer en het beroep op vele vrijwilligers uit de regio hiervoor in de vorm van acteurs, muzikanten en koorleden.

Auditie bij Harm Dijkstra en Jan Kruimink

Ze was direct enthousiast, vertelt Bettie. “Ik hou erg van zingen, waarom zou ik dan niet meedoen.” Haar inschrijving was dan ook een logische stap. De afgelopen zomer mocht ze samen met een aantal andere kandidaten auditie doen bij Harm en Jan. En ondanks wat zenuwen ging dat haar redelijk goed af, vertelt ze.

Natuurlijk beseft ze dat er straks best wel veel gerepeteerd moet worden. “Maar het zal mij ook heel veel plezier opleveren, dat weet ik zeker. Het met elkaar zingen, de grootsheid van de productie, de omgeving en entourage, ik verheug me er nu al ontzettend op.”

In het dagelijks leven werkt Bettie parttime op de dagverzorging van de Korenhof. En oh ja, nieuwe leden blijven welkom bij popkoor Sounds4You. Wilt u op de hoogte blijven van de Toorn van Thunaer, bezoek dan de website www.toornvanthunaer.nl en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Tekst: Jan Brinks
Foto: Monique Jonkman-Koolen