Dolf Vink was meteen gegrepen door het script van De Toorn van Thunaer en door de entourage. “Zoveel mensen met een uitstraling van “dit is geweldig leuk……”! Het kluchtig middeleeuws verhaal is fraai gelardeerd met lokale gebeurtenissen, maar ook met klassieke elementen.”
“Het instuderen van toneel en zang is één groot feest”
Volgens de 71-jarige Emmenaar biedt de voorstelling – die 4 tot en met 8 september op landgoed De Klencke opgevoerd wordt- de bezoekers de gelegenheid om de middeleeuwen van heel dichtbij te ervaren. “Zoeken en vinden van liefde, rivaliteit, list en bedrog, vergeving, macht, overheersing en overwinning. En dan de muziek, zo geweldig mooi. De nummers gaan meteen “onder je huid” zitten en je loopt de hele dag het één na het andere nummer te neuriën. Echt super knap gedaan”, brengt Vink zijn indrukken onder woorden. Het instuderen van toneel en zang is volgens hem één groot feest. “Harm Dijkstra en Jan Kruimink als creatieve leiders, zo ontspannen en vrolijk. Tjako als virtuoos op de piano. Hij kan de gedachten lezen van Jan al voor die het zelf bedacht heeft. Geweldig wat een ondersteuning. En dan de prachtige arrangementen van Jos Pijnappel gespeeld door een toporkest Excelsior.”
Controle
“Het geheel onder de algemene leiding van Gerrit Hegen, die alles onder controle houdt en met alle commissies een gigantische klus volbrengt. En als je zo als gepensioneerde nog een paar honderd leuke enthousiaste mensen leert kennen, die je bijna geen van allen ooit gezien hebt, maar waar je nu regelmatig met veel plezier mee samenwerkt, dan is dat een voorrecht.”
Vier verschillende rollen
Dolf Vink is met vier verschillende rollen prominent aanwezig in het muziek-en theaterspektakel. Het is hem op het lijf geschreven. “Dit interview komt op het vrije deel van de site, dus moet ik terughoudend zijn met de informatie. Maar ik heb drie toneelrollen en een rol als koorlid. Op toneel vertegenwoordig ik de kerk in de middeleeuwen, daarnaast vertegenwoordig ik het kwaad en het kwaad wordt verdreven door het bijgeloof en dat belichaam ik ook nog. Het meest geniet ik van de zang die ik mag doen: drie nummers in ensemble en vele nummers in het koor.”
Verstaanbaarheid
Natuurlijk zijn er uitdagingen om De Toorn van Thunaer tot een succes te maken. “Ach, er kan en mag van alles misgaan zonder dat het publiek daar last van heeft. Er zijn echter genoeg vaste ankerpunten door de liederen die alles weer ordenen.
Maar, als de verstaanbaarheid niet goed is en de balans tussen orkest en zang niet goed is, dan gaat er veel schoonheid verloren. Dat moet voorkomen worden.”
Buiten-speel-mens
Op 7-jarige leeftijd verhuisde Dolf met zijn ouders naar Emmen. Na de lagere school ging hij naar het Gemeentelijk Lyceum en daarna naar de Pedagogische Academie en haalde in die tijd ook een wiskunde bevoegdheid. Vervolgens naar Groningen naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. ‘Ik was een buiten-speel-mens, erg bewegelijk en sporten vond ik prachtig. Turnen en handballen en later tennissen waren de sporten die ik beoefende. Buiten spelen vind ik nog steeds prettig vandaar het wandelen en golfen wat ik veelvuldig doe en dat geldt ook voor hardlopen. Ik probeer nog twee keer in de week een rondje te maken.”
Rijks Pedagogische Academie (RPA)
Na de ALO werd Dolf in 1974 benoemd aan de Rijks Pedagogische Academie (RPA) als docent lichamelijke opvoeding. ‘Na een paar jaar werd ik aangesteld als decaan, die rol heb ik verder mijn hele schooltijd vervuld. Na 15 jaar was er door een fusie geen werk meer in de lichamelijke opvoeding en kwam ik per toeval in de schoolorganisatie terecht. Later ontstond er een vacature als docent rekenen en wiskunde en dat vak heb ik de laatste twintig jaar gegeven, naast de functie van decaan. In 2011 ben ik met pensioen gegaan en daar geniet ik – samen met mijn vrouw Nynke – nu al weer heel wat jaartjes van.’ Dat genieten doet Vink uiteraard ook met zijn drie zoons en zes kleinkinderen.
Jan Kruimink: van leerling naar collega
Dolf werd vorig jaar door Jan Kruimink gevraagd om een rol in De Toorn van Thunaer te vervullen. Het tweetal heeft geen geheimen meer voor elkaar. “Ik heb Jan leren kennen als student, toen ik als docent begon aan de Rijks Pedagogische Academie (RPA). Na de afronding van deze studie is Jan naar het conservatorium gegaan en kwam in 1981 als muziekdocent weer terug. We werden dus collega’s. Jan nam de leiding over van een reeds geformeerd zangkwartet en in allerlei bezettingen heeft het kwartet altijd bestaan tot 2011, dus meer dan 30 jaar. We traden altijd op bij festiviteiten op school. Elke vrijdagmiddag repeteerden we en sinds 2011 gaan we jaarlijks nog een keer met alle zangers uit eten.”
…of men wel gedacht heeft aan…..
Dolf Vink heeft weliswaar geen ervaring met grootschalige openluchtevenementen als De Toorn van Thunaer, maar draagt op de achtergrond als adviseur wel zijn steentje bij. ‘‘Tijdens mijn werkzaamheden in het onderwijs heb ik de nodige kennis en kunde opgedaan bij de aanpak van complexe situaties. Ik heb de neiging om mee te denken en dan steeds te vragen of men wel gedacht heeft aan …. Met Gerrit Hegen heb ik zo een frequent e-mail contact over allerlei onderwerpen. Ik doe een suggestie of heb een vraag, of een aanwijzing, of een gedachtespinsel of een overdenking. Gerrit filtert vervolgens het goede of zinvolle eruit. Dat vind ik wel heel leuk om te doen. Uiteraard laat ik ook geen gelegenheid onbenut om Emmen en omstreeks reclame te maken voor De Toorn van Thunaer.”
Tekst: Jan Hooge
Foto’s : Ton Trompert