Duofietsers genieten van De Toorn van Thunaer-route

De ‘mooiste 25 cultuurhistorische plekken!’ Hoeveel zag jij er?

“Ben je daar nog nóóit geweest?” Het is een vraag die je regelmatig wordt gesteld wanneer we langs de 25 historische plekjes gaan, die zijn opgenomen in de fietsroute van De Toorn van Thunaer.

De mooiste cultuurhistorische plekjes van Sleen, Oosterhesselen en Zweeloo. We zagen een aantal juweeltjes nog nooit met eigen ogen. En dat kan natuurlijk niet! Hoog tijd dus om de 43 kilometer op de fiets te overbruggen.

De duofietsers uit Sleen, Oosterhesselen en Zweeloo pendelden afgelopen week een gedeelte mee en genoten met volle teugen. Veel oer-Drentser krijg je het niet! De route van De Toorn van Thunaer voert langs een gebied boordevol cultuurhistorie. “We voelen ons nu toerist in eigen regio. Deze plekken moet eigenlijk iedereen gezien hebben’, zeggen Ed Sterke en Klaas Tiktak. Beiden zijn al jaren als vrijwilliger aan het duofietsen verbonden.

Prinses van Zweeloo

We ontmoeten de enthousiaste groep duofietsers bij de informatiepanelen van de Prinses van Zweeloo, met zicht op het monumentale kerkje van Zweeloo. Aan de voet van de legendarische grafheuvels overhandigen we de fiets- en wandelroutes. We geven een toelichting op de routes en uiteraard op de komende theatervoorstellingen, die begin september op landgoed De Klencke op het programma staan.

Drie historische verenigingen

Het verhaal van het muziektheaterspektakel De Toorn van Thunaer speelt zich af in 1419. Harm Dijkstra, de schrijver van het verhaal, heeft zich laten inspireren door de rijke historie van het gebied. De historische verenigingen van de drie dorpen Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo hebben geschiedkundig interessante  plekken geselecteerd en routes samengesteld.

Prachtig en afwisselend gebied

Dankzij deze route kunnen inwoners en recreanten het aanwezige culturele erfgoed en de cultuurhistorische waarde van het landschap beleven. Niet alleen voert de route door een prachtig en afwisselend gebied, maar de historische verenigingen hebben de route ook een extra impuls gegeven door het zichtbaar maken van diverse cultuurhistorische landschapselementen.

Drie startpunten

De fietsroute kan op drie verschillende plekken worden gestart: bij de kerk in Oosterhesselen, Sleen of Zweeloo. In het routeboekje zijn beschrijvingen van alle historische punten en mooie foto’s opgenomen. Op de kaarten in het routeboekje zijn ook de fietsknooppunten aangegeven, zodat men de route makkelijk kan inkorten of kan uitbreiden. Gebruikt u fietsnavigatie? De route is te vinden op www.routeyou.com, kijk op de pagina met informatie over de routes.

De wandelroute van ongeveer 9 kilometer leidt langs 29 historische punten in het dorp Oosterhesselen en over landgoed De Klencke. Startpunt van de route is de kerk in Oosterhesselen.

Route verkennen

De duofietsers gaan de komende periode gedeeltes van de route nader verkennen. ‘Voor ons is het ook een mooie gelegenheid om het duofietsen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Het initiatief is bedoeld voor ouderen, mensen met een beperking of tijdelijke blessure die graag samen met een vrijwilliger willen gaan fietsen’, belicht de in Aalden woonachtige Klaas Tiktak de opzet.

Welkom initiatief

‘Het Duofietsen is een welkom initiatief, want wat is er mooier dan op de fiets de prachtige omgeving te verkennen. Met de duofietsen kunnen minder mobiele mensen samen met vrijwilligers een fietstocht maken. Er zijn veel ouderen en mindervaliden die er graag met de fiets op uit zouden willen gaan, maar dat niet meer durven of kunnen. Samen fietsen brengt mensen met elkaar in contact en in beweging. De duofiets is uitgerust met een elektrische trapondersteuning. Hierdoor is meetrappen van de deelnemer niet noodzakelijk’, legt Ed Sterke uit Sleen uit.

Ook in Oosterhesselen zien we ze fietsen

In Oosterhesselen is Trijntje Venema al jarenlang als coördinator actief. ‘We beschikken over prachtige duofietsen die ouderen en mensen met een beperking in staat stellen om er samen met een vrijwilliger weer heerlijk op uit te trekken. Op de duofiets zit je naast elkaar, kun je gezellig praten en samen genieten van de buitenlucht en de omgeving. En uit de fietsroute van De Toorn van Thunaer blijkt nog maar weer eens hoe mooi onze omgeving is’, zegt Trijntje. Er is in Oosterhesselen weliswaar voldoende belangstelling voor het dsuofietsen, maar een ander verhaal is voldoende vrijwilligers. ‘We kunnen nog zeker een aantal enthousiaste vrijwilligers gebruiken. Het is heel dankbaar werk.’

Er wordt gefietst vanaf half april tot half oktober. ‘De gezelligheid, het doorbreken van het sociale isolement, je hoort er weer bij!’, besluiten Trijntje, Klaas en Ed.

Verkooppunten fiets- en wandelroutes

Routeboekjes kopen ? De wandelroute kost € 2, de fietsroute kost € 3. Er zijn verschillende verkooppunten, zie voor meer informatie op de pagina routes.

Op de foto

Namens stichting Ter Klinke overhandigde Jan Hooge afgelopen week aan de duofietsers uit Sleen, Oosterhesselen en Zweeloo de fiets- en wandelroutes van De Toorn van Thunaer. De uitreiking vond plaats bij de informatiepanelen van de Prinses van Zweeloo.

Op de foto van links naar rechts: Jantje Koopman en Koosje Katerberg, Henk Kiers en Jan Mulder, Ed Sterke en Hennie Koster, Liny de Vries en Lute Timmer, Liesbeth van der Ploeg en Jantje Pol, Aaltje Post en Hennie Langius en Hennie Bouwmeester en Klaas Tiktak.

Verslag: Jan Hooge
Foto’s: Ton Trompert