De Grieze Fietsers uit Oosterhesselen en omstreken verkenden afgelopen week de fietsroute van De Toorn van Thunaer. De 43 kilometer omvattende route, die via fietsknooppunten uit te breiden is tot ruim 60 km, nam de club van ruim vijftien fanatiekelingen mee op reis door het historisch gebied van Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo. De fietsroute vertelt het verhaal van 25 unieke plekken in de drie dorpen en het landschap.
Bij de kerk in Oosterhesselen – één van de drie startpunten van de fietsroute – overhandigde het PR-team van De Toorn van Thunaer de fietsroute en gaf uiteraard een korte voorbeschouwing op de komende theatervoorstellingen, die begin september op landgoed De Klencke op het programma staan.
Verwondering en verbazing
Met de route heeft de enthousiaste vriendengroep de perfecte hotspot in de hand, want tijdens de tocht is er opnieuw de verwondering en de verbazing. ‘Ben je daar nog nóóit geweest?” Een vraag die je regelmatig wordt gesteld wanneer we met de fietsgroep langs de mooiste cultuurhistorische plekjes van Sleen, Oosterhesselen en Zweeloo gaan. Veel Drentser krijgen de Grieze Fietsers het ook niet! De fietsroute van De Toorn van Thunaer voert langs een gebied boordevol cultuur-historie. Eén ding weten de fietsers zeker: deze plekken moet eigenlijk iedereen gezien hebben!
Tachtigers
Lucas Jalving is sinds zijn pensionering in 2004 betrokken bij de fietsgroep. ‘De oprichting van de club was al in 1996 en er fietsen nog steeds mensen mee van het eerst uur, dat zijn onderhand dus tachtigers. Ongeacht de weersomstandigheden maken we iedere week een toertocht’, zegt Jalving, terwijl hij zijn fiets prepareert voor de tocht van circa 60 kilometer. ‘Met een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur staat vooral genieten en het sociaal contact centraal. Onderweg wordt steeds gewisseld met koplopers. We gaan als een ketting rond, dus je fietst steeds naast een ander. Een onderbroken gesprek maak je later maar af. En iedere week is er onderweg koffie en gebak.’
Historisch verslag
Voor de Grieze Fietsers is het vandaag een bijzondere tocht langs de mooiste plekjes van de omgeving. ‘Elke week zet iemand een route uit en maakt een verslag. Dit wordt een heel bijzonder en historisch verslag’, glimlacht Jalving. Dankzij deze route kunnen de Grieze Fietsers het aanwezige culturele erfgoed en de cultuurhistorische waarde van het landschap dichtbij huis beleven. Niet alleen voert de route door een prachtig en afwisselend gebied, maar de historische verenigingen hebben de route ook een extra impuls gegeven door het zichtbaar maken van diverse cultuurhistorische landschapselementen.
De fietsroute kan op drie verschillende plekken worden gestart: bij de kerk in Oosterhesselen, Sleen of Zweeloo. In het routeboekje zijn beschrijvingen van alle historische punten en mooie foto’s opgenomen. Op de kaarten in het routeboekje zijn ook de fietsknooppunten aangegeven, zodat men de route makkelijk kan inkorten of uit kan breiden. Gebruikt u fietsnavigatie? De route is te vinden op RouteYou, kijk voor de directe links op de pagina over de routes.
Routeboekjes kopen ?
De fietsroute kost € 3. Er is ook een wandelroute van 9,5 km rond Oosterhesselen en de Klencke uitgezet. Die kost € 2. Op de pagina routes staan alle verkooppunten vermeld.
De route is eerder gefietst door een groep duofietsers.
Verslag: Jan Hooge
Op de foto: het PR-team van De Toorn van Thunaer overhandigde afgelopen week de fietsroute aan de Grieze Fietsers uit Oosterhesselen en omstreken (foto: Tiny Post)