‘Het geheim? Dat was het totale plaatje’

Alle acteurs en medewerkers van De Toorn van Thunaer waren scherp en in vorm. Dat gold zeker voor Herman, Annemiek en Mark Meijer uit Oosterhesselen. Vader, dochter en zoon leverden op diverse fronten een belangrijke bijdrage aan de muziektheaterproductie op landgoed De Klencke.

Herman, Annemiek en Mark Meijer leveren stevige bijdrage aan De Toorn van Thunaer

Herman Meijer speelde de rol van Tobias de tollenaar, Annemiek vertolkte als hedendaagse vrouw de rol van Doerie en was ook middeleeuwse dorpsvrouw. Mark speelde de rol van boer Rieks.

Mark Meijer ‘schrok’ aanvankelijk van zijn rol

Mark Meijer was in feite de vreemde eend in de bijt. Zingen deed hij in de musical van groep 8 van de basisschool en hij had wat rolletjes bij de plaatselijke toneelvereniging dr. Jan Naarding. De 31-jarige geboren en getogen Hesseler was vooral bekend om andere dingen dan zang en toneel. Toch stond hij van 3 tot en met 8 september – samen met Herman en Annemiek – prominent in de schijnwerpers in het magistrale decor van De Klencke. Met moeder Hennie als trotse toeschouwer op de tribune.

Mark blikt terug: ‘Voor De Toorn van Thunaer waren zangers en acteurs nodig en ik heb mei vorig jaar auditie gedaan. En Jan Kruimink en Harm Dijkstra vonden het goed! Dat was erg leuk, maar ook wel even schrikken, want ik had helemaal geen zangervaring. Behalve onder de douche dan’, grijnst hij.

Bovendien schrok Mark eind vorig jaar toch ook wel een beetje toen hij het script onder ogen kreeg en zijn rol – boer Rieks – doorspitte. Met het script had de onervaren zanger en acteur weliswaar geen moeite, maar hij moest wel lappen tekst uit zijn hoofd kennen. Hij had één van de hoofdrollen en samen met zijn vader en zus dus een belangrijk aandeel in het geheel.

Jan Kruimink en Harm Dijkstra wisten het zeker: Mark heeft talent, maar het was nog ruw en er moest zeker nog het een en ander aan gepolijst worden. Ze geloofden in hem; dirigent en regisseur werden naderhand niet teleurgesteld. ‘Ik vond het in het begin zeker uitdagend en voelde me  tegelijkertijd nog een debutant, maar door alle repetities ben ik gegroeid. Tijdens de repetities voelde ik me steeds beter op mijn gemak. Ik zal nooit die grote musicalster worden, maar ik wilde dit en ben blij hoe het zich ontwikkeld heeft. Ik voel me nu achteraf wel een bofkont, want het was voor mij een onvergetelijke en leerzame ervaring.’

Herman Meijer: ambassadeur van popkoor HEM

Ook vader Herman Meijer (Tobias de tollenaar) is nog steeds onder de indruk van de ervaringen van de afgelopen maanden, maar zeker ook van het samenspel met zijn dochter en zoon. ‘Het is niet in één of in een paar woorden samen te vatten’, zegt de 65-jarige Meijer met een bescheiden glimlach. ‘Het is klip en klaar wat het geheim van ons succes is: Dat was het totale plaatje. De locatie, het verhaal, de muziek, het spel. Het was echt een feest om deze productie samen met al deze getalenteerde mensen te maken.’

Herman had de nodige kippenvel-momentjes. ‘Ja, als dan al die stemmen samenkomen in mooie akkoorden – en in een schitterend decor – dan lopen je de rillingen over de rug. Wat een bijzonder gevoel! En verder was het gewoon een heel gezellige groep mensen. Samen toewerken naar een mooi resultaat, daar werd ik erg blij van’, zegt Herman op enthousiaste toon.

In 2000 stond Herman Meijer aan de basis van de oprichting van het Hesseler Eerste Mannenkoor (HEM). Destijds gestart met 13 leden en nu uitgegroeid tot een meer dan 20 leden tellend popkoor, waarin vrijwel alle muzikale genres een plaatsje krijgen. ‘Veel afwisseling en vooral songs met een herkenbare melodie, met een muzikale knipoog en songs die het publiek aanspreken.’

Een muziektheaterproductie is wel even andere koek dan zingen in HEM. ‘Klopt. Er waren voldoende uitdagingen. Met name de grote ruimte die we moesten vullen. Het speelveld was groot en de omgeving wijds, dan kun je niet op één vierkante meter een klein gesprekje voeren. Dat was best wel spannend, maar we zijn er op een fantastische wijze in geslaagd, de vele uitdagingen het hoofd te bieden. En over hoofd gesproken……dit evenement blijft nog heel lang in mijn hoofd hangen’, besluit Herman.

Annemiek: veelzijdigheid troef

Dochter Annemiek (34) werd ook gegrepen door Thunaer. ‘Ik kon bijna niet wachten tot de try-out. Na maandenlange intensieve repetities was ik er helemaal klaar voor, om het eindproduct op de planken te kunnen brengen.’

De eerste zangervaring van Annemiek had een jaar of tien geleden plaats. Ze werd toen lid van dameskoor Happy Sound en kreeg de smaak de pakken. In De Toorn van Thunaer speelde Annemiek dan ook met verve de rol van hedendaagse vrouw Doerie om daarna te veranderen in een middeleeuwse dorpsvrouw.

Dat het over haar eigen regio ging en bijna in haar eigen achtertuin plaatsvond, maakte het voor Annemiek ‘hartstikke mooi’. ‘Toen ik me aanmeldde, had ik nog niet door hoe omvangrijk het zou worden en dat er zo’n mooie rol voor mij in zou zitten. Ik denk dat iedereen in de zes voorstellingen een topprestatie heeft geleverd en het was indrukwekkend om te zien, hoe mooi de verhalen samen kwamen. Ik vond het heel leuk om te acteren, in combinatie met de muziek en de zang’, blikt Annemiek terug.

Ze had overigens een dubbelrol, want ook in de pr-commissie kwamen haar journalistieke talenten goed van pas. Annemiek had het niet willen missen. ‘De tijd vloog om en na afloop overheerst een voldaan gevoel en is het afkicken.’

Bij de foto boven: Herman, Annemiek en Mark Meijer uit Oosterhesselen hadden een belangrijk aandeel in het geheel (foto: Bert Haan).