Informatie en voorproefje

‘De Toorn van Thunear is geen musical, maar een theaterspektakel’

“Een paar mensen lopen langs de rivier en één is aan het roken. Een stickie. Na een tijdje begint hij te hallucineren en gaat hij terug in de tijd… Hij belandt in een boerennederzetting in 1419.” Harm Dijkstra uit Sleen vertelt het verhaal van Drentstalige muziektheaterproductie De Toorn van Thunaer. Vanavond geen 650 man publiek op een tribune langs de Boksloot, zoals gepland is voor september 2019, maar zo’n honderd mensen in De Hesselerhof in Oosterhesselen.

Terug naar de vijftiende eeuw

Het is maandagavond 19 februari. De eerste keer dat de plannen van het bestuur van de nieuwe stichting Ter Klinke met grote groep belangstellenden worden gedeeld. De Toorn van Thunaer speelt zich grotendeels af in de vijftiende eeuw. De dorpen rond landgoed De Klencke staan centraal: Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo. De rustige boerennederzetting, waar landheer Harmannus en zijn vrouw Anna de baas zijn. De rust wordt wreed verstoord door een groep roofridders die het dorp binnenvalt en alle inwoners haar wil en geloof wil opleggen. De groep hangt de god Thunaer (vertaling van Thor) aan.

Slien, Hesseln en Sweel

De dorpsbewoners strijden om onder het juk van de roofridders uit te komen. In het verhaal komen elementen uit de geschiedenis, zoals de strijd tussen de Sleners en Hesselers over de kerk in Oosterhesselen en het gebruik de doden in Zweeloo te begraven, aan de orde. Heden en verleden worden met humor aan elkaar verbonden. En dat alles in het Drents, ter bevordering van de Drentse taal en cultuur, met veel koorzang en een orkest.

Theaterspektakel

“Het is geen musical, dat dekt voor ons gevoel niet de lading. Het wordt echt een theaterspektakel”, zegt Dijkstra. Van 4 tot en met 8 september 2019 wordt het stuk, met een cast van 135 mensen met daarbij ook dieren, opgevoerd op landgoed De Klencke voor een publiek van 650 mensen per avond. Het verhaal is door hem bedacht. “Als kind kwam ik al vaak op de Klencke. Ik heb er vaak gevist in de Boksloot en ben in heel veel bomen geklommen. De havezate had altijd iets mysterieus, vond ik. Als je een beetje last hebt van fantasie, dan kun je daar van alles bij verzinnen.” Dat is wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan.

Samenwerking

Ter Klinke-voorzitter Gerrit Hegen laat beelden zien van de plek achter het voormalige tolhuis, waar het spektakel wordt opgevoerd. Daar komt ook een grote tent te staan voor catering en een randprogramma. Verder wordt de samenwerking met historische verenigingen en Natuurmonumenten gezocht voor een educatief programma rondom het project. Ondertussen wordt hard gewerkt om het benodigde geld via subsidies en sponsoren binnen te krijgen.

Spelers en vrijwilligers

Belangstellende leden van muziek-, toneel- en zangverenigingen, maar ook van historische verenigingen horen het verhaal van Hegen en Dijkstra aan. Zij krijgen de informatie om die binnen hun gelederen te delen en anderen enthousiast te maken voor het project, waarvoor behalve veel acteurs en zangers ook ontzettend veel vrijwilligers voor alles eromheen nodig zijn: van de veiligheid, de op- en afbouw van het terrein tot het maken van kleding en het decor.

Voorproefje met twee liedjes

Ook zingen Harm Dijkstra en Jan Kruimink, verantwoordelijk voor de arrangementen van de ruim twintig liedjes in het stuk, twee nummers uit de voorstelling. “Om eerlijk te zijn, heb ik niet zoveel met geschiedenis, maar toen ik de muziek hoorde, begon het voor mij te leven. Ik kreeg er een beeld bij”, zegt voorzitter van het Hesseler popkoor Sounds4You Fiona Rienties na afloop. “De samenzang vond ik heel mooi.”

Ze is lang niet de enige die enthousiast is na afloop van de infoavond. Ook graag meedoen of helpen? Kijk bij Meedoen en meld u meteen aan!

Tekst: Annemiek Meijer

De plannen (nog eens) nalezen? Lees de presentatie de Toorn van Thunaer.