André Sijpkes werd als acteur pas drie maanden voor de try-out van De Toorn van Thunaer ingevlogen. Op basis van zijn eerdere ervaringen in de musicals “Heb lief en leed” en “Op de vleugels van de wind” werd de 59-jarige inwoner van Sleen geacht de rol als adjudant Rosbaord goed te spelen.
André Sijpkes in zijn element als adjudant Rosbaord
Sijpkes stelde bepaald niet te teleur. Ondanks de korte voorbereidingstijd weet hij raad met de harde en doortrapte kant van het personage. Het was dan ook terecht dat hij door Harm Dijkstra en Jan Kruimink werd gecast voor het vertolken van deze historische figuur Rosbaord.
Seinen op groen
André vroeg echter bedenktijd: hij had namelijk ook een prominente rol in de ‘Commissie Horeca’ en moest bovendien ook even met het thuisfront overleggen. Toen alle seinen op groen stonden, werd André onmiddellijk ingevlogen en kroop hij vol overgave in de huid van adjudant Rosbaord. ‘Het was heerlijk om te doen. Lekker boosaardig, gemeen en vooral prachtig om mee te mogen spelen. Eerlijk is eerlijk: het kriebelde de hele tijd als je al die verhalen hoorde over de repetities van zang en toneel. Dankzij mijn rol kon ik er nu echt deelgenoot van zijn’, blikt André terug.
Al kwart eeuw hulpsinterklaas
Zingen en acteren kan Sijpkes allebei. Hij heeft onder meer ervaring opgedaan bij toneelvereniging De Foxel in Emmer-Compascuum, zangvereniging Pur Sang en de twee bovengenoemde musicals in Sleen. Daarnaast is hij al bijna 25 jaar hulpsinterklaas in Sleen. Op 5 december slaat hij als goedheiligman het grote boek weer open. Op de keukentafel ligt het andere grote boek: De Toorn van Thunaer. Voor het moment dat André het boek dichtslaat, blikt hij nog een keer met veel plezier terug op de muziektheaterproductie op De Klencke.
Halve rookworsten mochten niet ontbreken
Aanvankelijk zou de rol van André zich concentreren op de ‘Commissie Horeca’ en dat was al een behoorlijke monsterklus. ‘Gerrit Hegen kwam in het najaar van 2018 naar mij toe met de vraag of ik samen met Engbert ter Heide, Marissa Steenbergen en Henk Reinders in de Commissie Horeca plaats wilde nemen. Ik heb eigenlijk direct mijn ja-woord gegeven. Tijdens de eerste vergadersessies kwamen de uitdagingen al direct op tafel. Er moest onder meer worden nagedacht worden over de grootte van de tent om de ruim 800 toeschouwers per avond – binnen een halfuur – te voorzien van een natje en droogje. Nadenken over de benodigde sanitaire voorzieningen, de catering voor de spelers en de koffie en thee met iets erbij, drinken voor alle toeschouwers en niet te vergeten de halve rookworsten, die Gerrit zo graag op de menukaart wilde hebben. We moesten dus voor zes keer een uitverkocht huis inkopen doen. Zeker door de inbreng van Engbert en Marissa – die het meeste werk hebben verricht binnen de commissie – en niet te vergeten alle vrijwilligers – is alles prima verlopen,’
Puzzelstukjes vielen op de plaats
Wat de meeste indruk op André heeft gemaakt? ‘Dat alle puzzelstukjes bij de try-out op hun plaats vielen en met hoeveel plezier en inzet van alle spelers, musici en vrijwilligers het tot de laatste voorstelling aan toe werkelijk één groot feest is geworden. Chapeau dus voor iedereen die betrokken is geweest bij deze productie, ik heb er écht van genoten’, aldus André, die in het dagelijkse leven werkzaam is als dieetkok in het Scheperziekenhuis in Emmen.
Unieke ervaring
André is er zeker van dat het plezier dat hij de afgelopen maanden heeft gehad, het gemis zal overtreffen. ‘Ik hoop echter dat er in de toekomst nog weer zoiets op mijn pad mag komen, want het blijft een unieke ervaring. Daarnaast blijf ik voor en achter de schermen actief in het bestuur van Promo Sleen en van Pursang.’
Tekst: Jan Hooge
Foto: Ton Trompert. Links André Sijpkes (Rosbaord), rechts Gerard Aalderink (Hazarman de Hellige)