Locatiebezoek De Klencke met diereneigenaren en ruiters

“Over één jaar is het uur U al geweest. Dan is De Toorn van Thunaer achter de rug.” Ter Klinke-voorzitter Gerrit Hegen lacht erbij als hij het zegt. Zondagmiddag staat hij samen met Jan Kruimink en Harm Dijkstra langs de Boksloot om eigenaren van geiten en schapen en de ruiters die meespelen in het muziektheaterspektakel bij te praten.

Harm Dijkstra vertelt kort waar de voorstelling over gaat en daaruit blijkt al het belang van de dieren. Alles draait om een boerendorpje in de 15e eeuw. Schapen en geiten horen daarbij. De schaapskudde van Benneveld gaat dan ook een bijdrage leveren. Ook ‘lenen’ twee eigenaren van landgeiten een paar van hun dieren uit.

Ruiters en paarden zorgen voor spektakel

Het dorp dat centraal staat in de voorstelling wordt overvallen door een groep roofridders. Daar komen de paarden om de hoek kijken, al zijn er natuurlijk ook dorpsbewoners die een paard hebben. Kortom: er is een aantal ruiters en paarden nodig om er een mooi spektakel van te maken, vertelt Harm.

Hij, Jan en Gerrit wijzen hun publiek op het speelveld en de geplande indeling ervan aan de overkant van de Boksloot. Zelf staat de groep aan de kant van de tribune. Van het speelveld zijn inmiddels schetsen gemaakt. Zo maakt een burcht volgend jaar deel uit van het decor.

Terug in de tijd

Een uitdaging is dat het verhaal van de Toorn van Thunaer in 2019 begint en het dan plotseling teruggaat in de tijd. “We kennen voorbeelden van de PeerGrouP van hoe je simpel  het decor tijdens een voorstelling kunt veranderen. Het moet eenvoudig zijn”, legt Harm uit. “Grote bouwwerken mogen we hier ook niet plaatsen.” Hij legt ook uit dat het bos achter het speelveld als klankkast moet gaan dienen voor de muziek.

De luisteraars van vanmiddag raken hoorbaar enthousiast. Al snel praat iedereen door elkaar heen. “Ik kan wel paardrijden, maar ik heb zelf geen paard”, zegt iemand. “Ik heb wel een pony!” biedt de dochter van ruiter Mike Brandt uit Erm spontaan aan. Het blonde meisje krijgt de lachers op haar hand.

Schriktraining

Margot van der Laan uit Schoonoord gaat een schriktraining verzorgen voor de paarden. Een theaterspektakel met muziek, veel mensen en speciale verlichting is immers geen dagelijkse kost voor de edele dieren. Niet alleen de acteurs moeten repeteren, de dieren ook! Gelukkig is het terrein waar De Toorn van Thunaer gaat plaatsvinden vanaf 15 augustus volledig beschikbaar, vertelt Gerrit Hegen. Dan kan er ook ter plekke nog volop worden geoefend.

Nu is het nog de vraag wie welke rol krijgt. Daarover wordt volgende maand meer bekendgemaakt. Nog even geduld dus!