De tijd gaat snel en lijkt steeds sneller te gaan naarmate de première van de Toorn van Thunaer naderbij komt. Nog maar vijf maanden te gaan en het muziekspektakel van Harm Dijkstra en Jan Kruimink opent de poorten van het natuurtheater op de Klencke.
Vanaf 13 april kunt u al kaartjes bestellen voor de voorstellingen op woensdag 4 t/m 8 september via www.toornvanthunaer.nl of bij Coop Weggen in Aalden, Drogisterij Koopman in Oosterhesselen en AH Klaver Kortwijk in Sleen.
Tot zover het formele gedeelte. Maar voor we verder gaan, moeten we eerst even wat rechtzetten over het aantal deelnemers uit Zweeloo. Dat zijn er niet 14, zoals we in onze vorige verhaaltjes steeds beweerd hebben. Nee, dat zijn er meer, veel meer zelfs. Het aantal van 100 deelnemers benadert meer de werkelijkheid. Wie hebben we dan vergeten, zult u denken. Het antwoord is eenvoudig: de Drentse Heideschapen van de Schaapskudde Benneveld. Zo’n 60 à 70 ooien van de Schaapskudde zullen vijf dagen lang met hun herders prominent onderdeel van het decor bij de Klencke zijn.
Wij gingen afgelopen zaterdag even langs bij de dames aan de Bennevelderstraat 28 in Benneveld. Omdat schapen nog steeds niet kunnen praten, laten we hun “baasjes”Marco Borkes (56) en Wibbina van Ginkel (55) het woord doen over hun komende avontuur. Vrijwilligster (herder) Monique Jonkman-Koolen (52) schuift ook aan.
Een schaap vang je met een schaap
Ruim een jaar geleden werden ze benaderd om mee te doen aan de Toorn van Thunaer, vertellen Marco en Wibbina. Uiteraard waren er eerst wel enige twijfels, met name op het organisatorische vlak en specifiek of er wel voldoende vrijwilligers, lees herders, beschikbaar zouden zijn. Immers, vijf avonden achter elkaar opdraven voor een vol theater, betekent nogal wat. Per avond zijn er toch al gauw zes herders nodig om (letterlijk) alles in goede banen te leiden. Wibbina: “En dan hebben we het nog niet eens over de voorbereiding en training. Als je weet dat die feitelijk vandaag al begonnen zijn, dan is het niet moeilijk te begrijpen dat er veel tijd en energie van de (vrijwillige) herders gevraagd wordt.”
Het besef dat de kudde in september van begin tot eind deel zal gaan uitmaken van een unieke theaterproductie op locatie, liet bij Marco en Wibbina snel alle twijfels wegsmelten.
“Het is toch prachtig dat je dit met de Schaapskudde Benneveld mag meemaken. En weer een mooie gelegenheid om de schoonheid van het Drentse Heideschaap aan een breed publiek te showen”, glunderen Marco en Wibbina.
Dat hun schapen het kunnen, daar hebben ze geen twijfel over. Marco: “Van nature is het Drents Heideschaap een rustig dier. Bovendien zijn schapen kuddedieren, die blijven altijd bij elkaar. Niet voor niets wordt er wel eens gezegd dat je een schaap vangt met een schaap.” Toch gaat de kudde al een week van tevoren naar het terrein waar het straks allemaal gaat gebeuren. Dit om ze alvast te laten wennen aan hun nieuwe tijdelijke omgeving met vreemde mensen, vreemde geluiden en de nabijheid van paarden, geiten en koeien.
“Het komt allemaal dik voor elkaar”, beloven Marco, Wibbina en Monique. “Wij kennen onze verantwoordelijkheid, wie A zegt, moet ook B zeggen.”
Maar stel: de Bennevelder schapen kunnen ineens ook praten. Wat zouden ze dan zeggen?
Uw verslaggever denkt dat ze zullen benadrukken dat ze de door de wol geverfd zijn en dat ze wel tegen een stootje kunnen. “Wij blijven heus wel met onze pootjes op de grond staan.”
Schaapskudde Benneveld
De Schaapskudde Benneveld bestaat alweer 15 jaar. Ooit begonnen met 3 ooien (waarvan eentje er nog steeds is), is de kudde gegroeid naar 112 Drentse Heideschapen, inclusief 27 lammetjes. Het Drentse Heideschaap is het oudste ras van West-Europa. Ze worden ook wel oerschapen genoemd, met een geschiedenis die zeker 5000 jaar teruggaat in de tijd.
De Bennevelder schapen grazen op dit moment in drie huisweiden en in het natuurterrein de Palms bij Meppen. Met recht draagt de kudde hiermee bij aan een verrijking en verlevendiging van onze omgeving. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.schaapskuddebenneveld.nl.
Oh ja, voor slechts € 25 kunt u een lammetje van de Bennevelder Schaapskudde adopteren.
Bij de foto
De schaapskudde Benneveld volop in training voor de Toorn van Thunaer. Voor de kudde acteren de schaapherders Trudie v.d. Toorn, Marco Borkes en Jansje Brands-Wolters (v.l.n.r.) Achteraan midden Jacinta de Smet en in de bosschage houdt Ria van Wijk een oogje in het zeil. Allen zijn herder van de Bennevelder schaapskudde. Dat geldt overigens ook voor de fotograaf Monique Jonkman-Koolen. Op de foto ontbreken verder de schaapherders Wibbina van Ginkel en Jill Soeurt.
Artikel van Jan Brinks in Oes Eig’n Kraantien