‘We hebben kubb leren spelen met YouTube-filmpjes’

Ati Kamphuis uit Coevorden en Ilse Ziel uit Sleen zijn de jongste leden van het grote Toorn van Thunaer-koor. De meiden zijn 12 jaar oud en beleven veel lol aan het zingen in het muziektheaterspektakel. Tijd voor een gesprekje.

Zingen is niet alles wat Ati en Ilse doen tijdens De Toorn van Thunaer. “We spelen ook kubb”, zegt Ati. Dat is een buitenspel met houten blokken dat al sinds de Middeleeuwen wordt gespeeld. “We kenden het nog niet, maar we hebben filmpjes op YouTube bekeken om te zien hoe het moest”, legt Ilse uit.

‘Gewoon doén’

De jonge Sleense zit sinds deze week in groep 8 op obs De Akker. Ati is net begonnen in de brugklas op De Nieuwe Veste in haar woonplaats. Hoe hoorden ze over het de plannen voor het theaterproject op landgoed De Klencke? Ilse: “Mijn vader kent Harm Dijkstra goed. Die vertelde hem erover. Ik zing heel veel en het leek me leuk om mee te doen. ‘Gewoon doén’, zeiden mijn ouders.”

Ati: “Mijn moeder hoorde van mijn juf op de basisschool in Coevorden afgelopen jaar over De Toorn van Thunaer. Dat is Jolanda Meijering, die zelf ook meedoet. Mama vroeg of ik ook mee wilde doen. Ik houd erg van zingen, dus dat leek me leuk.” Bij Ati thuis is De Toorn van Thunaer een familiegebeuren geworden, want haar moeder Trix en broer Luit doen ook mee.

Drents praten

Ilse deed afgelopen schooljaar mee aan een schoolmusical en dat beviel goed. Een verschil tussen die musical en De Toorn van Thunaer is dat nu alles in het Drents is. “Papa praat bijna altijd Drents, maar mama komt hier niet vandaan en kan het niet. Ik kan het een beetje. Alleen sommige klanken vind ik lastig, maar het is ook leuk, omdat we in Drenthe wonen.” Ati: “Thuis praten we geen Drents, dus voor mij is het ook nieuw. Ik vind het leuk om eens te proberen.”

Behalve zingen en samen met Luit kubb speken, figureren de meiden ook onder meer in het het lied van mama Martje, die haar kinderen wil beschermen tegen naderend onheil. “Dat liedje, Kiek oet, vind ik het mooiste in de voorstelling”, zegt Ilse. “Ik vind het slotlied Kom zing en dans en spring het mooiste”, reageert Ati, “omdat het zo vrolijk is.”

De twee meiden staan naast elkaar in het grote koor. Spannend? “Ja, best wel”, grinniken ze. Maar vooral leuk en mooi dat iedereen er zo middeleeuws uitziet. En hebben ze het gezellig samen? Dat ook, knikken en glimlachen ze. Het klikt goed. Wie weet, is er een Toorn van Thunaer-vriendschap geboren.

Tekst: Annemiek Meijer
Foto: Bert Haan (Ati links op de foto, Ilse rechts)