Wijnanda Hulsegge zingt Mama Martje

Jan Brinks sprak voor Oes Eig’n Kraantien van Zweeloo met Wijnanda Hulsegge. Zij heeft de rol van Mama Martje in de Toorn van Thunaer.

Met nog maar zeven maanden te gaan, komt de première van de Drentstalige muziek- en theaterproductie De Toorn van Thunaer snel naderbij. In de eerste week van september 2019 zal het muziekspektakel van het duo Harm Dijkstra en Jan Kruimink in totaal vijf keer worden opgevoerd in het natuurgebied van landgoed De Klencke. Mocht u de data nog niet genoteerd hebben, pak de agenda en omcirkel woensdag 4 tot en met zondag 8 september.

De eerste koor- en toneelrepetities zijn inmiddels achter de rug. Het grote werk voor de initiatiefnemers en medewerkers begint nu echt. Harm Dijkstra verwoordde het bij de eerste repetitie mooi: “de bevruchting hef west, de geboorte van het stuk begunt nou zo’n beetie.”

Wijnanda Hulsegge: zingen in het Drents is mooi

Een tijdje geleden mochten wij u al voorstellen aan Bettie Oomkens uit Wezup als een van de 14 deelnemers uit Zweeloo. Vandaag gaan we op bezoek bij Wijnanda Hulsegge (43) in Meppen. In de Toorn van Thunaer speelt ze de rol van de kloeke dorpsvrouw Mama Martje, of beter gezegd: ze zingt de rol van Mama Martje. “Zingen in het Drents is mooi, maar vraag me als geboren Sallandse niet om het ook te spreken. Dat zou te geforceerd overkomen.”

Drents “praoten” hoeft ze dus niet in de Toorn van Thunaer, zingen des te meer. Niet alleen veelvuldig samen met het grote koor (het stuk kent ruim 20 liedteksten), maar ook solo mag ze haar zangtalent etaleren met een liedje waarin ze de bange kinderen probeert gerust te stellen voor de enge roofridders. Hoe haar ongetwijfeld prachtige (alt)stem klinkt, mochten we bij ons bezoek nog niet ervaren. Dat geheim bewaart ze terecht voor ons tot september.

“Het is indrukwekkend om in zo’n groot koor mee te mogen zingen”

Zoals eerder al vermeld zijn de koorrepetities (op de website www.toornvanthunaer.nl steevast op z’n Drèents rippetities genoemd) inmiddels begonnen. Ze heeft ervan genoten, vertelt Wijnanda. “Het is indrukwekkend om in zo’n groot koor mee te mogen zingen. Je merkt dat iedereen razend enthousiast is en dat het nu al goed klinkt. Met dank ook aan onze dirigent Jan Kruimink uit Oosterhesselen, bij wie we met zijn vakkennis en enthousiasme in heel goede handen zijn. We oefenen nu nog 1x per maand, maar in de loop van het jaar worden de repetities steeds intensiever. Daarnaast kunnen we ons thuis prima voorbereiden omdat alle ingezongen partijen op de website zijn gezet.”

Ze houdt ervan om projectmatig in koren te zingen, vertelt Wijnanda. Tot dusver waren dat veelal kleinere projecten. De Toorn van Thunaer is echter van een geheel andere orde. Groots, professioneel, bijna 200 vrijwilligers en op locatie in een mooi natuurlandschap. Het zijn deze toverwoorden, die Wijnanda als muziek- en natuurliefhebber (daarover straks meer) deden besluiten om mee te zingen in dit project. “Uniek om mee te maken, heel tof.” 

“Wij voelen ons helemaal thuis in Meppen”

Samen met haar partner Wilco woont ze nu alweer ruim drie jaar met veel plezier aan de Bosrand in Meppen. Opgegroeid tussen de boerderijen in Salland (Heino) was de stap naar Drenthe niet groot. “Wij voelen ons helemaal thuis in Meppen.”

Bijna vier jaar werkt Wijnanda inmiddels als ecologisch adviseur bij Buro Bakker in Assen. Met de Wet natuurbescherming in de hand en veelal in opdracht van bv. Woningstichtingen, gemeenten, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren onderzoekt ze op locatie de aan- of afwezigheid van beschermde dieren en planten (bv. vleermuizen en kikkers ) en schrijft vervolgens adviezen hierover.

Wijnanda Hulsegge op het speelterrein

Met het ruim 100 pagina’s tellend script van De Toorn van Thunaer in haar handen, neemt Wijnanda Hulsegge alvast een kijkje op de unieke locatie waar het in september allemaal gaat gebeuren. (Foto: Ina Brinks)